Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Τα περι πολιτισμού..

Υπουργείο Πολιτισμού…ή Υπουργείο πολιτιστικών,αθλητικών και αρχαιολογικών εκδηλώσεων;

Τα έχω φυλαγμένα για το Υπουργείο Πολιτισμού και το ρόλο του.

Όχι μόνο στον κ. Λιάπη, αλλά και σε όλους τους υπουργούς που πέρασαν από αυτό το υπουργείο, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού.

Διότι αυτό δεν είναι Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά Πολιτιστικών και Αρχαιολογικών Εκδηλώσεων, βανδαλισμού και ντόπας.
Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει πρώτα-πρώτα να παράγει πολιτισμό.

Κοινωνικό πολιτισμό ή μαζικό πολιτισμό. Όχι πολιτισμό των Μεγάρων Μουσικής. Όχι πολιτισμού των γηπέδων.

Η έλλειψη πολιτισμού στην χώρα μας είναι χαρακτηριστική, την βλέπουμε παντού. Αρχής γενόμενης από μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας όπως το να κλέβεις τον συνάνθρωπο σου, να μην αφήνεις να περάσει ένας πεζός στα φανάρια, να πετάς γόπες στα φανάρια ή σκουπίδια στις παραλίες, το να καπνίζεις μπροστά σε μην καπνιστές και παιδιά, το να βλέπεις ξεδιάντροπα τσόντες στα περίπτερα, κ.ο.κ.

Αντίθετα πολιτισμός είναι να φροντίζεις αρρώστους, ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Τι γίνεται όμως σε ένα πολιτισμένο κράτος μπορεί να το δει κανείς καλύτερα όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό...

Εσείς κ. Λιάπη ταξιδέψατε με τον γιο σας και στην Γερμανία -στην Λειψία και στην Φρανκφούρτη αν δεν κάνω λάθος-, όπου εκτός από την έδρα της Siemens και την καλή μπίρα, υπάρχει πολιτισμός… Τι είδατε λοιπόν κύριε Λιάπη στην Γερμανία;

Διότι κύριε Λιάπη πολιτισμός μόνο δεν είναι ο οι συναυλίες του Θεοδωράκη, Σπανουδάκη και άλλων ή τα διάφορα Μερκούρια, Δημήτρια, Πρέσπεια…

Και αν δεν κάνω λάθος η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι μέρος του Υπουργείου σας,συνεπώς μέρος είναι και οι οπαδοί των διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων που σπάνε βιτρίνες και καταστρέφουν αυτοκίνητα και περιουσίες ,όπως μέρος είναι κι οι πρωταθλητές μας που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι!!Αυτό τον πολιτισμό παράγουμε;;;

Τέλος, υπάρχουν και τα γνωστά πολιτιστικά κέντρα των Δήμων και Κοινοτήτων.
Δεν κατάλαβα ποτέ τι είδους πολιτισμό παράγουν αυτά, πέρα των εκδηλώσεων, συναυλιών ή περιστασιακών εκθέσεων και πόσα χρήματα χρειάζονται για να συντηρούνται αυτά τα στέκια.

Κύριε Λιάπη, δεν είναι πολιτισμός η συντήρηση και η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων ή το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.Αυτό είναι απλά και μόνο διαχείριση πολιτισμού που υπήρχε κάποτε.

Παρεπιπτόντως το νέο μουσείο της Πτολεμαίδας το γνωρίζει κανείς…;;;;

Τι λοιπόν παράγει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και ποιος ο λόγος ύπαρξής του;;;

Θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο και για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ως γνωστόν η χώρα μας είχε την τύχη να την φιλοξενεί 3 φορές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

ΥΓ: Σήμερα παραιτήθηκε ο κ. Βουλγαράκης -πρώην Υπουργός Πολιτισμού- , το θεωρώ ένα μικρό βήμα πολιτικού πολιτισμού (την κίνηση της παραίτησης)
Δυστυχώς όμως, για να παραιτηθεί έπρεπε να έρθουν τα άνω- κάτω.

Όπως βλέπετε έτσι λειτουργεί ο πολιτισμός μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: