Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Τι θα γίνει με την ΔΕH;.. ή τι πρέπει να γίνει με την ΔΕΗ

ΔΕΗ ή ..
άλλη μία αρνητική πρωτιά για την Δυτική Μακεδονία και ειδικά οι πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Αυτή την φορά έρχεται από τον τομέα περιβάλλοντος και υγείας.

Ως γνωστόν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν οι σημαντικότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρα μας.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ, τα συνδικάτα της και ο βολεμένος κρατικός μηχανισμός, συντηρούν μια κατάσταση που έχει φέρει τον τόπο μας στο χείλος του γκρεμού.
Αφενός ενεργειακά, αφετέρου περιβαλλοντικά.
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθώ να γίνεται δια του τύπου μια συζήτηση που αφορά το θέμα, ωστόσο αφορά περισσότερο το θέματα υγείας.
Δηλαδή στο δημιουργηθούν ογκολογικά νοσοκομεία στον περιοχή.
Που σαφώς και χρειάζεται να γίνει υποδομή στην υγεία, ωστόσο δεν είναι λύση να γεμίσουμε την περιοχή μας με ογκολογικά νοσοκομεία.
Ως εκ τούτου η συζήτηση που πραγματοποιείται είναι κατά την γνώμη μου σε λάθος επίπεδο..
Διότι πρέπει να χτυπήσουμε στο μαχαίρι στην κόκαλο, το πρόβλημα στην αιτία, στην ρίζα, που είναι η ρύπανση του αέρα και υδάτων.

Το Κράτος, οι τοπικές και νομαρχιακές διοικήσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τις ζωές των πολιτών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει στο κόκκινο, τα αιωρούμενα σωματίδια επίσης.
Ο Νόμος της Κοζάνης είναι πάλι αρνητικός πρωταγωνιστής και οι πολίτες του σε ομηρία.
Όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την ΔΕΗ. Όμως ας δούμε πως έχουν τα πράγματα...

Σήμερα ο καθένας από μας γνωρίζει, ότι η ΔΕΗ παρέχει ζωτικής σημασίας θέσεις εργασίας στο Νομό Κοζάνης.
Οι θέσεις αυτές στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν, καθώς σε σημερινό παγκοσμιοποιημένο τοπίο μεταβάλλεται ραγδαία.
Ανησυχώ πως στο μέλλον θα είναι αναγκαίες περικοπές θέσεων εργασίας.
Όμως του νοικοκύρη τα παιδιά πρώτου πεινάσουν μαγειρεύουν. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να γίνει.
Διότι θα υπάρχει νωρίς ή αργά –μόλις σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ- η δυνατότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες εταιρίες η οποίες θα προέρχονται ενδεχομένως απ' το εξωτερικό και οι οποίες θα παράγουν την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ή από πυρηνική ενέργεια.
Ενδεικτικά οι Ιταλοί κατασκευάζουν στην Αλβανία τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Ιταλούς να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.
Από την άλλη και τα αποθέματα του λιγνίτη θα λιγοστέψουν και το κόστος της εξόρυξης του όλο και θα αυξάνεται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Σήμερα μπορεί η ΔΕΗ -σε ένα σημαντικό βαθμό- να συνεισφέρει στο να υπάρχει κάποιο βιοτικό επίπεδο στην περιοχή, όμως αύριο;

Εκτός από προβλήματα υγείας στους κατοίκους του Νομού, η ΔΕΗ με τους ρύπους καταστρέφει τον εύφορο κάμπο της Κοζάνης.
Αυτό ως γεγονός δυσχεραίνει και τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους στο να παρέχουν καθαρό και ποιοτικό -ανταγωνιστικό- προϊόν.
Τα χωράφια και τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες είναι «ποτισμένες» από όξινη βροχή, πολύ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού σε όλη την επικράτεια.
Και αναρωτιέμαι γιατί να μην εφαρμόζει και η ΔΕΗ τα διάφορα ISO (Περιβάλλοντος), όπως όλες οι εταιρίες;;;

Η ΔΕΗ είναι σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό μια ιδιωτική εταιρία -εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών- και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι υπόλοιπες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό για να γίνει πρέπει πρώτα να ανεξαρτοποιηθεί από το δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, από κάθε παρεμβατισμό στην ανάπτυξη της.
Είναι καιρός η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η ΔΕΗ μπορεί να προσλάβει από την αγορά εργασίας ταλαντούχους managers, οι οποίοι σε συνεργασία με την Διοίκηση, πρέπει ελεύθερα και χωρίς γραφειοκρατική έγκριση του κράτους να αποφασίζουν για στρατηγικές της κινήσεις, επενδύσεις όπως σε νέες τεχνολογίες, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενδεχομένως και για κάποια ηπια μορφή πυρηνικής ενέργειας που θα είναι απόλυτα ασφαλή όσο στους εργαζόμενους τόσο και στο περιβάλλον.

Θεωρώ πως είναι αναγκαία μεσοπρόθεσμη αλλαγή της δραστηριότητας από λιγνίτη σε άλλου τύπου ενέργειας.

Το κράτος δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη αυτής της εταιρίας -όπως συμβαίνει σήμερα- με απαγορεύσεις ή περιορισμούς.

Με αυτά και με αυτά, σήμερα βλέπουμε και τους πρώτους αρνητικούς ισολογισμούς της ΔΕΗ και καλείται ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τις ζημιές υπό μορφή νέων φόρων!!

Η ΔΕΗ δεν είναι κανενός πολιτικού ή κόμματος τσιφλίκι, για να διορίζει διοικήσεις και να προσλαμβάνει προσωπικό με γνώμονα την ψήφο.

Αρκετά οι κυβερνήσεις και συνδικαλιστές φάγανε από την ΔΕΗ.
Ήρθε η ώρα να την αναλάβουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα σωθεί η ΔΕΗ, μόνο με την οριστική της ιδιωτικοποίηση και ένταξη τις σε σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Αρκετά, η κυβέρνηση ευαγγελίστηκε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και επανίδρυση του κράτους... Αντί αυτού βλέπουμε σκοτάδι και βαθιά συντηρητική νοοτροπία!

Ο τόπος μας δεν σώζεται από μεσσίες και σωτήρες. Ο τόπος μας δεν χρειάζεται κουρασμένους και βολεμένους πολιτικούς.
Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, τόσο την πολιτική όσο στην σκέψη.

Να αρχίσει να γίνεται και στον τόπο το λογικό και αυτονόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: