Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Οταν ο επιχερηματίας Μίχαλος δίνει "πάσες" στην Πετραλιά

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος της ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος δεν είναι πολιτικός.
Τουλάχιστον όχι με την έννοια του επαγγελματία πολιτικού.
Οι προχθεσινή του δήλωση περί ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας, τάραξε τα νερά. Τρόμαξε τον ήδη τρομαγμένο πολίτη, ξύπνησε τους νυσταγμένους εργατοπατέρες και εδώσε βούτυρο στο ψωμί στους δημοσιογράφους που ψάχνουν για μια είδηση, όπως το πρεζόνι για μια δόση.

Αυτά όμως γίνονται όταν τις δηλώσεις τις κάνουν οι επαγγελματίες (επιχειρηματίες) και όχι οι επαγγελματίες (επιχειρηματίες) πολιτικοί.

Οι πολιτικοί γνωρίζουν πως μια δήλωση που γίνεται σε λάθος χρόνο ή με λάθος διατύπωση ισοδυναμεί με καταδικαστική απόφαση.

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να διακρίνει ότι ο κ. Μίχαλος υπέπεσε σε ένα επικοινωνιακό λάθος και αυτό λόγω απειρίας, διότι δεν ανέπτυξε όλο το θέμα όπως έπρεπε ή όπως θα το έκανε κάποιος επαγγελματίας πολιτικός. Αντίθετα πόντους πήρε ως πυροσβέστης της κοινωνικής σταθερότητας η κ. Πετραλιά και η κυβέρνηση Καραμανλή.

Όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι, όπως ο τουρισμός (ξενοδοχεία, παραλιακά καταστήματα), ψυχαγωγία (εστιατόρια, σινεμά, θέατρα, λούνα παρκ, κλπ..)και γενικά η αγορά που δέχεται πολλές πιέσεις και προσπαθεί και μέσα από την μείωση του κόστους να επιβιώσει.
Ξέρουμε επίσης, ότι ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η αγορά δέχεται κάποιες συγκεκριμένες μέρες και ώρες (κυρίως τα Σαββατοκύριακα) περισσοτέρους επισκέπτες.

Οι ανάγκες για ποιοτικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών είναι γνωστή. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν εύκολα να αυξομειώνουν το προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μάλιστα σε ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. τα κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν κατά κανόνα τρίμερο, απασχολούνται εκατοντάδες άτομα, χωρίς προσλήψεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και αν ήθελαν να απασχολούν περισσότερο προσωπικό ή ακόμη και κάποια χρόνια άνεργα άτομα, δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Παρόλο που ήταν σωστή η πρόταση του κ. Μίχαλου, επειδή έγινε χωρίς επεξηγήσεις και ανάλυση με παραδείγματα, έβλαψε -τουλάχιστον προσωρινά- τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους χρόνιους ανέργους, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: