Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Ταξίδι στις Πρέσπες

Το ταξίδι στις Πρέσπες είναι μία πραγματική απόλαυση.
Η περιοχή των Πρέσπων (Νομός Φλώρινας) με τα γραφικά χωριά, είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Εδώ έρχεται κανείς πολύ κοντά στην φύση και κατ'επέκταση και στον ίδιο το πραγματικό εαυτό του.
Εδώ οι ψεύτικες «ανάγκες» του πολιτισμού μας είναι περιττές. Η φύση σε αυτό το ακριτικό μέρος είναι τόσο παρθένα που μπορεί να δει κανείς από κοντά σπάνια είδη πουλιών.
Οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο απλοί και απονήρευτοι. Ο ελάχιστος ντόπιος πληθυσμός ξεχασμένος από την πολιτεία, ζει σε αρμονία με την φύση και δραστηριοποιείται στους τομείς, όπως της αλιείας (γριβάδι), γεωργίας (φασόλια) και του αγροτουρισμού.
Εκτός από το απίστευτο φυσικό κάλλος, μπορεί κανείς να δει αξιοθέατα, όπως την Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου (10ος αι.) ή την εκκλησία του Αγίου Γερμανού (11ος αι.).
Όποιος θέλει να ξεφύγει έστω για λίγο μπορεί να το κάνει το ταξιδάκι.
Θα του μίνει αξέχαστο. Από την Θεσσαλονίκη είναι μόνο 3-3,5 ώρες.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα..
(περισσότερες πληροφορίες εδώ)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το λευκό του χειμώνα
ως ένα λευκό σεντόνι
κάνει την ψυχή να χαλαρώνει
τα δέντρα ,ο ουρανός σε γαληνεύουν
τα πάθη ,οι σκέψεις ,αρχίζουν
να ημερεύουν

Averell είπε...

Η Δυτική Μακεδονία είναι πιο όμορφη και από το Δυτικό Τέξας! Δεν σε ζηλεύω, επειδή κι εγώ στη Δυτική Μακεδονία πέρασα φέτος (για πρώτη φορά μετά από χρόνια) τις γιορτές. Σου εύχομαι, όμως, Καλή Χρονιά και επιτυχίες! Και πάντα να μας χαρίζεις πολύ ωραία κείμενα (παντός είδους!)!

Harry Peitsinis είπε...

πανεμορφες οι φωτογραφίες. Σε ξενοδοχείο έμεινες ή σε φιλοξένησαν τίποτα φίλοι?

Unknown είπε...

Averell σ'ευχαριστώ για τα κάλα σου λόγια.
Harry έμεινα σε ξενώνα. Είναι ο μοναδικός ξενώνας στο νησάκι του Α. Αχίλλειου. Πολύ εναλλακτικός ξενώνας (απ'ότι ξέρω μέλος World Ecotourism), το πρωι σερβίρουν εκτός άλλων και χωριάτικες πίτες :)))
http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/Leader/FLORINA/D_D_AXILEIOU.htm