Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας τώρα!!

Το Νεοελληνικό κράτος από την σύσταση του αποδείχτηκε γνήσιος κληρονόμος (μάλλον μοναδικός) του Βυζαντίου. Οι ίντριγκες και τα ρουσφέτια ήταν το χαρακτηριστικό τότε και είναι και σήμερα. Η Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες βασανίζεται και ταλαιπωρείται από το σκάνδαλο με τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου.

Σημεία και τέρατα μας έχουν αποκαλυφτεί και όλα αυτά είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Την ίδια στιγμή που ο Εφραίμ, η Rassadel και τα πνευματικά τους τέκνα συναλλάσσονται με εκατομμύρια, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης και αντιμέτωποι ηης φοροεισπρακτικής πολιτικής.

Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να τα εκλαμβάνουμε ως ένα απλό σκάνδαλο, αλλά ως ευκαιρία. Ευκαιρία ώστε να γίνει η αναγέννηση του κράτους και ο διαχωρισμός του από τα πλοκάμια των κληρικών. Γιατί επιτέλους μας αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος της Εκκλησίας και για πρώτη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε με τέτοια μεγέθη για το τι συμβαίνει πίσω από το βιτρίνα, όπου είναι απαγορευμένο να κοιτάζουν οι κοινοί «θνητοί».

Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν εκπλήσσουν κάποιον που γνωρίζει ελάχιστα πράγματα από την ιστορία. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν αιώνες, (τώρα είναι που έρχονται τόσο ξεκάθαρα στο φως της δημοσιότητας) κάτι που αποδεικνύεται και από τα διάφορα «χρυσόβουλα» συμβόλαια. Η Εκκλησία αιώνες τώρα έκανε ανενόχλητη διάφορες οικονομικές συναλλαγές με το κράτος και με τους εκάστοτε ηγεμόνες. Όμως πρώτη φορά γίνεται τόσο ξεκάθαρο και αντιληπτό από τους πιο απλούς πολίτες, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της ύπαρξης της Εκκλησίας. Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι ο σκοπός της είναι ο εξουσιαστικός και οικονομικός έλεγχος της χώρας, του κράτους, των πολιτών.

Δεν κάνω επίθεση στην Θρησκεία, ούτε στους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για τον άρτο τον επιούσιο (πνευματικό και υλικό) και σε αυτούς που μάχονται με τα ελαττώματα (τα πάθη) τους μέσα από την πίστη και την γνώση.

Δυστυχώς η διδασκαλία του Χριστού είναι απλά το κάλυμμα και δεν εφαρμόζεται από τους ανώτερους κληρικούς, παρά από ελάχιστους πιστούς. Ο Χριστός και οι Απόστολοι, ουδέποτε μιλήσανε για συσσώρευση πλούτου. Έκαναν μάλιστα το αντίθετο. Ουδέποτε έχουμε δει κάποιο άγιο παχύσαρκο, ή όσιο να απειλεί ότι θα «φυτέψει» κάποιον…!!! Ουδέποτε είδαμε κάποιο μάρτυρα να πουλάει οικόπεδα…

Έφτασε η ώρα να γίνει ο πολυσυζητημένος διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία ή καλύτερα της Εκκλησίας από το Κράτος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και οι διάφορες Μονές, θα πρέπει να έχουν την οικονομική τους αυτονομία και να εφαρμόζουν τους νόμους. Θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν, είτε αυτό λέγεται κρασί, μέλι ή γη. Πάντα όμως με νόμιμα μέσα. Θα πρέπει και η Εκκλησία να καταβάλει και το αντίστοιχο φόρο, όπως είναι υποχρεωμένος να το κάνει οποιοσδήποτε άλλος πολίτης αυτής της χώρας.

Ο Εφραίμ και η παρέα του αποδείχτηκαν αξιοθρήνητοι. Αποδείχτηκαν ότι δεν είναι και τόσο καλοί έμποροι όσο αρχικά νόμιζαν και όσο ήταν οι προκάτοχοι τους, που αιώνες στράγγιζαν το κράτος και τους πιστούς.
Αποδείχτηκε πως αντί για αγάπη και πίστη είναι γεμάτοι φιλαργυρία, απληστία και αλαζονεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: