Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ταξίδι στην Κέρκυρα ή Κέρκυρα έχεις πολύ δουλειά

Το ταξίδι στην Κέρκυρα είναι πραγματικά μία όμορφη υπόθεση.
Τώρα ειδικά που σχεδόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Εγνατίας Οδού μπορεί να φτάσει κανείς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε 4-5 ώρες (από Θεσσαλονίκη).
Οι περισσότεροι από μας έχουν επισκεφτεί την όμορφη πόλη της Κέρκυρας και όσοι δεν έχουν πάει ακόμη, όλο και θα έχουνε δει κάποιες φωτογραφίες.
Έτσι και εγώ φέτος επισκέφτηκα την τόσο δια-φημισμένη πόλη της Κέρκυρας για να δω από κοντά τι είναι αυτό που συναρπάζει τόοοοσο κόσμο.
Ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος. Η πόλη ένα πραγματικό στολίδι. Οι άνθρωποι φιλόξενοι, έτοιμοι να μας προσφέρουν τις συμβουλές τους ή και τις υπηρεσίες τους. Την ιστορία την νιώθεις παντού. Η ντόπια κουζίνα νόστιμη, όμως λόγω του Πάσχα δεν είχαμε την ευκαιρία να την δοκιμάσουμε όλη, αλλά πήραμε τουλάχιστόν μία γεύση. Τα σοκάκια και οι πλατείες της παλιάς πόλης πολύ όμορφα, με χαρακτηριστικές μπουγάδες και πολλά άλλα που θα μπορούσε κανείς να εξιστορήσει… Το άρθρο θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, όμως μέσα στην πόλη της Κέρκυρας είδα και κάποια πράγματα που δεν την τιμούν και τόσο και που θα ήθελα λίγο να σταθώ σε αυτό. Όχι για να κριτικάρω, άλλα να επισημάνω με μια ματιά θετική, ώστε να μπορεί να αλλάξει κάτι προς αυτό.
Τι είδα λοιπόν..
Καταρχάς όλα ή σχεδόν όλα τα σπίτια ήταν άβαφα. Αυτό αρχικά ήταν αρκετά σοκαριστικό. Είχα την αίσθηση, ότι η Κέρκυρα είναι μέρος της πόλης της Αβάνας ή ότι κάπου το 50’ και εδώ σταμάτησε ο χρόνος.
Δεύτερο. Είδα καταπληκτικά μνημεία, όπως καταπλικτικά αρχοντικά και παλιές εκκλησίες που ήταν καταστρεμένα και όταν έκανα το λάθος και μπήκα σε μία εκκλησία να δω τι υπάρχει μέσα, αντίκρισα μια άθλια εικόνα με μπάζα και περιττώματα.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι όπου σταθείς και βρεθείς μπορείς να αγοράσεις Κουμ Κουατ. Εντάξει όλοι θα πάρουμε!! Αλλά πόσα είναι τα μαγαζιά στην πόλη της Κέρκυρας που πουλάνε (όλοι πουλάνε το δικό τους!!??) Κουμ Κουατ;; Εγώ θα πω μια υπερβολή, αλλά θα πω ότι ήταν πιο πολλά από τους τουρίστες.
Τρία. Η απουσία υποδομών. Με επενδύσεις της προηγούμενης εικοσαετίας, με ξενοδοχειακές μονάδες που καταρρέουν και που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις παρακμιασμένες μονάδες της Πιερίας ή της Ασπροβάλτας δεν πάμε μπροστά.
Με ανύπαρκτη συγκοινωνία, που έχει ως αποτέλεσμα έντονο κυκλοφοριακό. Με δρόμους καρμανιόλες χωρίς φωτισμό, ειδικά στο νότιο τμήμα του νησιού.
Τέλος, η αισχροκέρδεια όπως πάντα πήγε σύννεφο. Ότι αρπάξουμε.. Και δεν μιλάμε μόνο για τον καφέ που κόστιζε 4-5 Ευρώ. Αυτό εξάλλου το συνηθίσαμε. Αλλά ότι θα κόστιζε το παιτώνι τις Άγιες μέρες του Πάσχα 40 Ευρώ τα 30 λεπτά, δηλαδή 80 Ευρώ την ώρα (χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ) δεν το περίμενα! Και θα ήθελα πραγματικά να ξέρω τι στο καλό τρώει αυτό το άλογο. Ή μήπως του δίνουν τίποτα βρόμη με ρινίσματα χρυσού;;
Επίσης θα ήθελα να ξέρω πόσο θα έχει το παιτόνι τώρα που φύγανε όλοι από την Κέρκυρα;;

Έτσι αγαπητοί μου φίλοι κατάλαβα -για άλλη μια φορά- ότι η γνωστή μας νοοτροπία τις αρπαχτής ζει και βασιλεύει. Ότι οι μάγκες που διώχνουν τους τουρίστες υπάρχουν παντού, όπως και παντού υπάρχουν οι τίμιοι άνθρωποι που στο τέλος την πληρώνουν.

Λοιπόν όμορφη Κέρκυρα είσαι η Αβάνα της Μεσογείου και θέλεις δουλεία. Πολύ δουλειά. Έχεις τις δυνατότητες να γίνεις το κέντρο, αν όχι του κόσμου, τουλάχιστόν τις Μεσογείου. Αν παραδειγματιστείς από το Ναύπλιο ή την Μονεμβασιά.
Αν δεν δουλέψεις, σε βλέπω σε λίγα χρόνια στο περιθώριο, όπως συνέβη πριν από σένα με άλλες περιοχές. Ηδού η ευκαιρία σου λοιπόν. Ηδού η ευκαιρία των Κερκυραίων να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ψηφίζοντας ικανούς ανθρώπους με γνώσεις και όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: