Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Θα σφυρίξει ο Κολίνα το ντέρμπι;;;

Χρόνια τώρα ταλανίζεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο και μαζί και όλες οι εκπομπές και εφημερίδες απ’την διαμάχη που σχετίζεται με την διαιτησία.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια οξύνεται πολύ η ένταση και μαζί και η αμφισβήτηση των αποφάσεων των διαιτητών.
Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού διχασμού, ενίοτε χαλαρές, ενίοτε σοβαρές.
Π.χ. από την μία βλέπουμε φανατικούς χουλιγκανς και το ξύλο που πέφτει μέχρι θανάτου (θυμάστε τον θάνατο του οπαδού του Παναθηναικού;;) ή στο χαλαρό, όπως: πες μου τι ομάδα είσαι; αν δεν είσαι η ομάδα μου, δεν σε συμπαθώ ή το αντίθετο, σε συμπαθώ επειδή είσαι ομάδα ίδια με μένα.., κλπ, κλπ,.

Την επομένη της κάθε αγωνιστικής έχει Δόξα τω Θεό «ψωμί» για όλους...
Οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, όλοι έχουν να πόυνε κάτι.
Αυτό μπορεί να βοηθάει -εν μέρη- το άθλημα, αλλά ίσως περισσότερο βοηθάει την πολιτεία για τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από πραγματικά προβλήματα και σκάνδαλα. (Άρτος και θέαμα)

Δεν θυμάμαι να υπάρχει ούτε μια αγωνιστική, που μετά να μην υπάρχει έντονη συζήτηση για τα σφυρίγματα των διαιτητών. Οι ομάδες, οι εκπρόσωποι και οι πρωταγωνιστές βγαίνουν στο «γυαλί» και διαμαρτύρονται για τις διαιτησίες.
Ορισμένοι φτάνουν σε ακραίους χαρακτηρισμούς όπως, παράγκα, συντεχνίες κ.ο.κ.

Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν παραβάσεις που δεν τιμωρούνται και σε άλλες περιπτώσεις πάλι υπάρχει τιμωρία χωρίς να υπάρχει παράβαση.
Ο καθένας εξ ημών που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, μπορεί να αριθμήσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να χρειαστεί και πολύ χρόνο για να το σκεφτεί.

Όταν το 1995 (μετά την προσφυγή του Jean- Marc Bosman στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), η UEFA και η FIFA επέτρεψε την ελεύθερη χωρίς περιορισμό μετακίνηση κοινωτικών ποδοσφαιριστών, τότε δυστυχώς δεν είχαν προβλέψει (συμπεριλάβει) στον σχετικό νόμο και τους διαιτητές.

Σήμερα, αν μπορούσε η ΕΠΟ και η κάθε «ΕΠΟ» της κάθε χώρας να προσλαμβάνει βάση της απόφασης του "Bosman" επαγγελματίες διαιτητές, ίσως και να ήταν το επίπεδο τουλάχιστον του ελληνικού ποδοσφαίρου διαφορετικό.

Τι εμποδίζει λοιπόν την UEFA και την FIFA να συμπεριλάβει και τους διαιτητές στην σχετική ρύθμιση (Νόμο);

Μήπως τελικά θα είναι έτσι καλύτερα; Μήπως αν σφυρίζει ο Βέλγος ή Ολλανδός διαιτητής κάποια από τα ντέρμπι, θα είναι λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένος και κατ’επέκταση κα ευάλωτος για τις αποφάσεις του;

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να ζητήσει η ΕΠΟ και μεταγραφές μερικών καλών ξένων διαιτητών.
Να ανεβεί το επίπεδο και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός θα κάνει καλό και στους κόλπους της διαιτησίας. Οι Έλληνες διαιτητές θα προσπαθούν να είναι περισσότερο αντικειμενικοί, καθώς θα τίθεται η απειλή του ανταγωνισμού και κατ' επέκταση και της απώλειας θέσης.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις π.χ. τον Κολίνα να σφυρίζει ένα ντέρμπι Ολυμπιακού με Παναθηναϊκό ή ΑΡΗ- ΠΑΟΚ.

Θα υπήρξει κανείς που να τον αμφισβητήσει; Ή θα παίξουμε επιτέλους μπάλα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η λύση είναι ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους και Ποδοσφαίρου...
http://liberalcreta.pblogs.gr/2008/10/hwrismos-kratoys-podosfairoy.html