Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κριτική ή αυτοκριτική

Οι εκλογές λοιπόν τελειώσαν, πολλή φασαρία για το τίποτα…
Αν και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα βγήκανε χαμένα, οι μόνοι που άρχισαν να κάνουν κάποια αυτοκριτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλάκα. Ο Αλαβάνος πήγε στο «Debate» και ο Τσίπρας μίλησε μετά το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην δόξα ο παλιός, στην ήττα ο νέος. Μπράβο τους
Από τα λοιπά κόμματα είδαμε περισσότερο αυτό που ο απλός κόσμος ονομάζει κροκοδείλια δάκρυα, τα οποία αφορούσανε την αποχή και ελάχιστα τα αίτια της αποχής, δηλαδή την πολιτική που ασκούν ή καλύτερα δεν ασκούν.
Τα μικρότερα κόμματα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ΔΡΑΣΗ δεν έκαναν ακόμη (επίσημα) την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι προσδοκίες (της ΔΡΑΣΗΣ) ήταν μεγαλύτερες του αποτελέσματος και αυτό προκάλεσε μούδιασμα. Τουλάχιστόν στα «ψηλά» κλιμάκια. Συχνά ο κ. Μάνος εμφανίζεται και ως μοναδικός υπεύθυνος του αρνητικού αποτελέσματος. Ο Στέφανος Μάνος έκανε ότι μπορούσε και έδωσε κατά την γνώμη μου 100% του εαυτού του.
Αρχικά συσπείρωσε γύρο του ικανά άτομα και στην συνέχεια γύρισε όλη την Ελλάδα, από την μια άκρη ως την άλλη. Παρά τον πόλεμο των «συγκροτημάτων» έβγαινε οπότε του δινότανε ευκαιρία στην τηλεόραση, αρθρογραφούσε, όμως, όπως σωστά ανέφερε ο κ. Δήμου, είχε να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, που τον κυνηγάει ως η σκιά του. Η κριτική που του γίνεται είναι υπερβολικά αυστηρή. Επίσης η πολύ πιθανή απογοήτευση δεν έχει λογική, διότι ποτέ ένας άνθρωπος δεν φταίει εξολοκλήρου για ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Αν και είμαι δεν είμαι αρμόδιος ώστε να του κάνω παρατηρήσεις ή συστάσεις, θα το κάνω με καλοπροαίρετο τρόπο.
Κ. Μάνο η πολιτική δεν είναι ατομικό σπορ. Δεν είναι τένις ή σκάκι. Η πολιτική είναι ομαδικό σπορ, όπου ο νικητής και ο χαμένος είναι η ομάδα. Ασφαλώς, ο προπονητής έχει περισσότερη ευθύνη, όμως δεν είναι η ευθύνη του να νικάει...πάντα. Επίσης κάθε ομάδα θέλει το χρόνο της, να οργανωθεί και να συγχρονιστεί.
Τέλος, θέλει υπομονή να αντέξει στα αρχικά αρνητικά αποτελέσματα.

Η ΔΡΑΣΗ έχει μέλλον και η λειτουργία της είναι από αναγκαία ως επιβεβλημένη για τον τόπο μας. Η φωνή της ΔΡΑΣΗΣ και της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ πρέπει να ακούγεται καθημερινά. Η όποια αμφιβολία στους πολίτες που την συμπαθούν και δεν την ψήφισαν πρέπει να φύγει. Το αρχικό ποσοστό 0,78% σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ούτε πραγματικό.

Και τώρα ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής. Ο καθένας ας την κάνει σιωπηλά στον εαυτό του. Να αξιολογήσει τι έκανε, τι μπορούσε να κάνει και πόσο αυτό που έκανε επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, δεν είναι μόνο η λάσπη που πέφτει στον κ.Μάνο, αλλά και η συστηματική δυσφήμιση του φιλελευθερισμού από όλες τις πολιτικές παρατάξεις (ακόμη και την υποτιθέμενη φιλελευθερη παράταξη της ΝΔ) σαν την αιτία για ότι κακό συμβαίνει.
Προσωπικά πάντως είμαι αισιόδοξος κι ελπίζω μόνο να συνεχιστεί η προσπάθεια της Δράσης.

ADTsiouras είπε...

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, The Day After στη Δράση. Παναγιώτη, νομίζω ότι έχει αρχίσει να γίνεται η κριτική - σε πρώτο στάδιο σωστό είναι να ληφθεί όσο περισσότερο feedback γίνεται.