Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αδαμ Σμιθ πιο επίκαιρος σήμερα παρα ποτέ




Όταν ο Αδάμ Σμιθ ο σκώτος οικονομολόγος έγραφε το έργο του "Πλούτη των εθνών" σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 3 αιώνες και κάτι, θα ήταν και πάλι επίκαιρος.
Ο οικονομολόγος- συγγρφέας Σμιθ, σε αυτό το θαυμάσιο έργο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, προειδοποιεί την τότε κοινωνία για τον κίνδυνο των μονοπωλίων.

Η σήμερινή κρίση βοηθάει σαφέστατα τους πιο δυνατούς ομίλους, οι οποίοι μέσα απ'αυτήν αποκτούν σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση στην δήθεν ελεύθερη αγορά οι οποία είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα τους και, οι τάχα επιτροπές ανταγωνισμού κλείνουν μάτια τα μάτια τους μπροστά σε αθέμιτες μεθοδεύσεις τους. Και μάλλον σκοπίμως αφήνουν να υπάρχουν και κάποιες "ανταγωνίστριες" εταιριούλες, που σπάνια όμως διαθέτουν όλες μαζί το 20% της αγοράς ή του κλάδου.
Ασφαλώς και υπάρχουν οι εξαιρέσεις του κανόνα, τις οποίες μπορεί να μου τις αντιπαραθέσει κάθε γνώστης της αγοράς..

Αξίζει λοιπόν να αναφερθεί μια αναφορά του Αδάμ Σμιθ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι " ..καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένη, όταν ένα κομμάτι της είναι βυθισμένο στην φτώχια" πράγμα που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν από τα λεγόμενα "χρυσά παιδιά" των πολυεθνικών ομίλων και τα στελέχη των κυβερνήσεων.

Οι σημερινοί πολιτικοί με την σπατάλη, την κακή διαχείριση και την διαφθορά έχουν βυθίσει ένα λαμπρό έθνος σε μια κατάσταση κατάθλιψης και απογόητευσης, όπου ακόμη και οι λιγοστοί χθεσινοί οπτιμιστές έχασαν κάθε ελπίδα..



Σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων, κάτι που ήταν σπάνιο να φανταστεί κανείς μόλις πριν από λίγα χρόνια. Κατά τα άλλα η ανάπτυξη αυξάνεται και το επιστήμες προχωρούν.. το βιοτικό επίπεδο ακολουθεί μάλλον την αντίθετη πορεία. Τελικά πάμε μπροστά ή πίσω;

Δεν υπάρχουν σχόλια: