Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Γιώργο αν θέλεις να αλλάξεις, τότε άλλαξε τα όλα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έπεσε κατά κύριο λόγο από αίτια που προκάλεσαν οι κακοδιαχείριση του Δημοσίου και από τα λεγόμενα σκάνδαλα.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες μια σειρά από θετικά μέτρα που προάγουν την καλύτερη διαχείριση στο δημόσιο.
Πουθενά ωστόσο δεν είδα να αλλάζει κάτι ως προς το Νόμο περί της ευθύνης των Υπουργών. Η νέα κυβέρνηση δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με τον συγκεκριμένο Νόμο και αυτό θα επιτρέπει και στο μέλλον να υπάρχει στην κορυφή της πυραμίδας ατιμωρησία για παραβάσεις υπουργικού καθήκοντος και για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές και υπουργοί δεν πρέπει να ξεχνάνε, πως εκλέγονται από τους πολίτες για ένα συγκεκριμένο λόγο. Και ο λόγος αυτός είναι η διαχείριση του κράτους, της κοινωνίας.

Με βάση της λογικής αυτής, όποιος Υπουργός ή Βουλευτής βρεθεί να κάνει κατάχρηση της εξουσίας ή του καθήκοντος, πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Άμεσα και μάλιστα χωρίς αναβολές.
Οι εξεταστικές της Βουλής, οι ψηφοφορίες, όπως τις είδαμε για παράδειγμα στην υπόθεση Παυλίδη, δεν είναι λύση. Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά την ύπαρξη μιας και μοναδικής κατηγορίας πολιτών.
Με βάση το σύνταγμα μας, και με βάση την κοινή λογική, τόσο οι βουλευτές, όσο και οι υπουργοί δεν πρέπει να χαίρονται πολιτικής ασυλίας που αφορά ποινικά αδικήματα και την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Όλοι μας είδαμε την κατάληξη της υπόθεσης Παυλίδη, όπως και παλαιότερα και της υπόθεσης «τροπολογίας «Πάχτα» που μάλιστα αφορούσε την ανάμιξη και κάποιου σημερινού υφυπουργού και βουλευτή της Θεσσαλονίκης. Όπως όλοι μας είδαμε την υπόθεση του Βατοπαιδίου και της Siemens.

Αν θέλει ο Γιώργος να πάει την Ελλάδα μπροστά, πρέπει να αλλάξει και ο σχετικός νόμος. Να έχει άμεση εφαρμογή, να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.
Ο νόμος περί της ευθύνης Υπουργών πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Και οι παραβάτες να βρεθούν στο εδώλιο.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για διαφάνεια και να έχουμε θολό τοπίο στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: