Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η Κροατία το ξανασκέφτηκε



Στη Κροατία, σε μια χώρα με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, εφαρμόστηκε ο νόμος περί απαγόρευσης καπνίσματος, όπως έγινε και στην Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε μια χώρα που υπολογίζεται πώς ένας στους τρεις Κροάτες καπνίζει, η κυβέρνηση κατόπιν έντονης πίεσης ιδιοκτητών καταστημάτων καφέ, μπαρ και εστιατορίων, πήρε πίσω το σχετικό νομοσχέδιο περί της απαγόρευσης του καπνίσματος.
Έτσι οι καταστηματάρχες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ραγδαία πτώση τζίρου τους και προέβησαν σε μια σειρά διαμαρτυριών, μπορούν τώρα να επιτρέπουν στους θαμώνες τους την αγαπημένη τους συνήθεια χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο.
Ανάλογες διαμαρτυρίες έγιναν πρόσφατα και στην Τουρκία. Εκεί επίσης εκδήλωσαν οι καταστηματάρχες την πτώση της δουλειάς τους, και κάποιοι πολίτες δήλωσαν χαρακτηριστικά, πως το κάπνισμα αποτελεί Τουρκική κληρονομιά (τσιγάρο και ναργιλές), μαζί με το αγαπημένο τους τσάι ή καφέ.
Εκεί οι διαμαρτυρίες έγιναν χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους καπνιστές.
Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Μπάθ στη Βρετανία, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σημειώθηκε η μείωση στα καρδιακά εμφράγματα κατά δέκα τοις εκατό.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα το λύσαμε από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του σχετικού Νόμου.
Εδώ έχουμε και το Νόμο περί απαγόρευσης καπνίσματος στους δημοσίους χώρους και είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα όσοι θέλουν να καπνίσουν… απλά, καπνίζουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη τελικά ακόμη και οι Τούρκοι είναι λιγότερο μπαγαπόντηδες από εμάς.